1921 Žalvarinė kolijė
1921 Žalvarinė kolijė 1921 Žalvarinė kolijė 1921 Žalvarinė kolijė 1921 Žalvarinė kolijė 1921 Žalvarinė kolijė 1921 Žalvarinė kolijė 1921 Žalvarinė kolijė

1921 Žalvarinė kolijė

0 Atsiliepimai 
35,00 €
Žalvarinis vėrinys

Ilgis - 48 cm.

Detalės aukštis - 2.5 cm
Kiekis
Turime

Vėrinys iš „Berlock“ tipo kabučių ir žalvarinių karolių. Atkurta, pagal Marvelės kapinėse rastus pavyzdžius. Šiaurės germanai nešiojo auksinius rutulio formos, vadinamuosius kriaušės pavidalo „Berlock“ kabučius. Ankstyviausi Berlock jau erų sandūroje ir I a. po Kr. buvo paplitę tarp šiaurės germanų, gyvenusių Elbės baseino regione. Tarp germanų „Berlock“ kabučiai atsirado staiga, jau tvirtai nusistovėjusių formų jie gaminti naudojant sudėtingas grūdelių litavimo ir filigrano technologijas. Germanų „Berlock“ kabučių randama turtinguose, aukštą socialinį statusą turinčių vyrų ir moterų kapuose. Pirmąsias „Berlock“ kabučių imitacijas Vakarų Lietuvos kapų su akmenų vainikais srityje juvelyrai galėjo pagaminti tik vėlenesnem periode. Tačiau tuomet baltų juvelyrai dar nemokėjo lituoti, gaminti granulių ir tempti plonos tinkamos filigranui vielos. Todėl baltų juvelyrai buvo priversti iš esmės pakeisti filigrano ir granulių atlikimo technologijas bei prieinamomis priemonėmis bandyti išlaikyti dirbinio vaizdą ar nors bendrą idėją. Todėl baltų „Berlock“ kabučiai, kartu ir granulės buvo liejami. „Berlock“ kabučių nešiosenos pokyčiai, kuriuos padarė baltai, yra netikėtai keisti. Taip atsitiko todėl, kad germaniški auksiniai „Berlock“ kabučiai buvo nešiojami po vieną, galėjo būti lengvai apžiūrimi iš visų pusių. Baltai pradėjo juos verti į vėrinius, o tam apvali forma visiškai netiko, todėl baltiški „Berlock“ kabučiai tampa plokšti nugarinėje, bet pabrėžtinai iškilūs vaizdinėje pusėje.

„Berlock“ kabučių nešiosenos pokyčiai, kuriuos padarė baltai, yra netikėtai keisti. Paprastai papuošalai, kuriuos nešiodavo germanų vyrai ir moterys, kaip prototipai perimti baltų Baltijos jūros rytiniame regione tapdavo vyrų papuošalais. Tačiau šiuokart atsitiko atvirkščiai – baltų kultūrinėje aplinkoje „Berlock“ kabučiai tampa beveik išimtinai moterų papuošalu. „Berlock“ kabučiai ir jų vėriniai priklauso turtingiems palaidojimams. Abu Marvelės kapai, kuriuose rasta baltiškų „Berlock“ kabučių priskirti turtingų kapų kategorijai.
1921

Kol kas atsiliepimų nėra

Pateikite savo atsiliepimą

1921 Žalvarinė kolijė

Žalvarinis vėrinys

Ilgis - 48 cm.

Detalės aukštis - 2.5 cm

Pateikite savo atsiliepimą

16 kitos prekės toje pačioje kategorijoje: